Emil Ahnstedt - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Min nisch är att vara bred"

När Emil Ahnstedt kom till Göteborg från Stockeryd i Småland hösten 2011 var det kompisar som lockade, och att gå på Chalmers. Fyra år senare har han istället två olika examina från Humanistiska fakulteten i bagaget och har börjat på ett program vid Göteborgs universitet.

Det blev bara en termin IT på Chalmers, det visade sig inte alls vara rätt för Emil. Han kände sig lite vilsen och hoppade av. Men nu var han i Göteborg och ville göra något han tyckte var roligt.
– Jag började beta av mina favoritämnen med universitetets kurser, säger han.

Engelskan ledde till filosofi

Först tog han en examen i engelska. Efter det valde han en termin socialpsykologi, och eftersom han tycker väldigt mycket om filosofi tog han en examen i det också, 90 poäng i praktisk filosofi.
– Engelskan valde jag för att jag har lätt för det, jag tänkte att jag läser det medan jag funderar på vad jag vill. Men att det var så roligt! Det var där tanken på filosofin kom in, eftersom vi läste litteraturhistoria och diskuterade litteraturen. Kursen gav så mycket utrymme att problematisera och diskutera. Det fanns inget rätt eller fel, vi argumenterade och jobbade oss fram till olika saker.

Kurserna lade en bra grund

Han tänkte att det skulle kunna leda till någonting så småningom, han skulle kunna bli gymnasielärare i engelska och filosofi om han kompletterade med pedagogiken. Men just nu är läraryrket inte aktuellt.
– Jag tror att jag skulle tycka lärare var ett ganska bra jobb, men jag ville mer, ville vidare. Någon gång kanske det ändå blir lärare. Jag är bra på att sätta mig in i och förklara saker.
Höstterminen 2015 började Emil Ahnstedt på ett program, Systemvetenskap.
– Jättekul! Det jag gillar med Göteborgs universitet är att det finns så många möjligheter att få diskutera och problematisera de mjuka värdena. Med programmet Systemvetenskap får jag med mig tekniken också.

Fristående kurser utvecklade honom

– Jag är oerhört tacksam för alla fristående kurser jag har läst. Det är perfekt med engelskan om jag ska jobba mot utlandet, och filosofin har gett mig så mycket. Jag kan ifrågasätta saker och tänka annorlunda, jag kan säga att jag är en helt annan person efter den utbildningen.
Systemvetenskap beskriver han som mer rakt, hårt.
– Jag har väldigt stor nytta av att jag har fått lära mig ifrågasättande. Någon som inte läst förut kanske sväljer det vi får veta, medan jag kan ifrågasätta: Varför använder vi just den här modellen? Jag kan tillämpa kunskapen jag fått från kurserna nu när jag läser systemvetenskap och tänker att jag kan göra det även i mitt framtida jobb.

Funderar på ett utbytesår

Emil Ahnstedt har rest mycket, vilket ytterligare har spätt på hans intresse för språk.
– Jag är supersugen på att göra ett utbytesår i programmet, gärna Asien.
När han får frågan om vad han drömmer om för framtiden, får han tänka länge.
– Jag har haft svårt att hitta nischen. Det har kanske varit att utveckla tv-spel, eller bli lärare. Men nu är min nisch att

Emil Ahnstedt

Läser Systemvetenskap, andra terminen.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-02-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?