Erik Martinger - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vägen till de spännande klassrummen

Själv hoppade Erik Martinger av gymnasiet, nu är han på väg tillbaka dit men denna gång som lärare. Han går första terminen i en stor klass med blivande ämneslärare.


– Lärare känns som ett stimulerande yrke som just nu har låg status och det vill man ju ändra på. Det är väldigt socialt när man får träffa elever det finns många positiva pusselbitar säger han.


Erik läste upp sina gymnasiebetyg på Komvux innan han sökte till universitetet. Studievanan fanns redan på plats när han väl började plugga. Han lyfter upp Komvux som något som inspirerade honom med många bra lärare och en blandning av människor. Dessutom hann han med att pröva på både det nya och gamla betygssystemet.


– Då var jag helt inställd på att bli jurist och började till och med på juristprogrammet men jag har alltid haft lärare i bakhuvudet. Det har nog ändå varit mitt kall även om det kan låta klyschigt säger Erik.

Snabbt ut i verkligheten


För lärarstudenter innebär inte utbildningen bara att vara på universitetet, redan första terminen har studenterna verksamhetsförlagd utbildning. Det innebär att de förutom föreläsningar, seminarier och grupparbeten ganska snabbt får pröva på livet som lärare ute på gymnasier.


– Man kastas in i hetluften snabbt och får se och lära. Det är himla spännande att vara i ett klassrum, då är man verkligen närvarande särskilt när man ser elever diskutera, när de får perspektiv och förstår saker. Det är något speciellt med det säger Erik.


Skolan är ständig förändring, nya läroplaner och ny teknik. Något som både kan vara en utmaning nya möjligheter. För Erik handlar det om att hitta egna metoder för att ta sig fram till elever och se till deras behov.


– Det finns ändå ganska mycket frihet i läroplanen för hur man tar sig fram till målen. Man får försöka möta eleverna på ett bra sätt och kanske inte alltid ta skolan så allvarligt utan ha en balans mellan fritid och skola säger han.

Erik Martinger

  • Är 29 år
  • Kommer från Borås
  • Läser ämneslärarprogrammet för att bli gymnasielärare i svenska och samhällsvetenskap

 

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?