Jenny Lind - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Som lärare kan jag förändra världen"

Jenny Lind har alltid velat påverka världen på olika sätt. Hon tänker att som lärare kan hon göra stor skillnad i någon annans liv. Kan hon lära andra människor att vilja förändra världen, kan hon nå så många.

Jag älskar att lära mig, och då är läraryrket ett av de bästa yrken man kan ha, säger hon.
I januari har hon ett år kvar på sin utbildning, då har hon gått nio terminer och är färdig lärare i hem- och konsumentkunskap, svenska som andraspråk och engelska.
Hon gillar att baka och laga mat och funderade på hur hon skulle kunna göra det till ett yrke.
– När jag hörde att det fanns en brist i ämnet tänkte jag: Det här ämnet kan förändra mina elevers liv och på det sättet kan jag mest förändra världen.

Har många möjligheter

Jenny Lind valde att inrikta sig på årskurs sju till nio, dels eftersom hem- och konsumentkunskap bara fanns där, och dels för att det hon då kan gå både upp och ner i åldrarna. Hon kan undervisa i mellanstadiet, men också på gymnasiet. I svenska som andraspråk kan hon jobba både i SFI och i vuxenskolan.
– Hem- o och konsumentkunskap och svenska som andraspråk är två av de mest efterfrågade ämnena för lärare. Det är roligt att vara efterfrågad på arbetsmarknaden. Engelskan gör dessutom min utbildning så väldigt internationell.

Bra universitet och trevlig stad

Jenny Lind kommer ifrån en liten by norr om Skellefteå som heter Kåge. När hon sökte till Göteborgs universitet bodde hon redan i Göteborg.
– Umeå universitet hade varit närmast hemma för mig, och jag läste pedagogik där, men jag hade flyttat ner och gick på Wendelsbergs folkhögskola i Göteborg. Jag visste att här fanns en av Sveriges största lärarutbildning och Göteborgs universitet har så bra rykte. Och det är en så trevlig stad! Hela världen är nära här, på ett sätt som den inte är där uppe där jag kommer ifrån. Här finns ett stort flöde av människor och så älskar jag att bo i en universitetsstad. Det blir en annan känsla.

Ny i akademiska livet

Hon tror att det kan vara så att många människor är rädda för universitetet, att de tänker ”det är ingenting för mig, inget jag klarar”.
– Men det är inget jag alls har upplevt, även om ingen av mina föräldrar har akademisk bakgrund. Lärarna här är så medvetna om att alla studenter är nya i det akademiska livet, man får vänja sig. Man kastas inte ut i vattnet utan att man fått lära sig simma först.

Längtar efter att börja jobba

Hon har varit ute på praktik i omgångar, och längtar efter att komma ut i sitt eget klassrum och göra på sitt eget sätt. Med fria händer.
– Det bästa med läraryrket är att man kan göra precis vad man vill. Man kan ta det man är intresserad av och göra det till sitt jobb. Både när du utbildar dig, men också under stor frihet när du undervisar. Jag är intresserad av psykologi, samhällskunskap, filosofi och normkritik – det går att bygga i all evighet. Det går att lägga till alla ämnen och det går att använda dem när man kommer ut.
Jenny Lind tror att många tänker att läraryrket är mycket mer låst än det är.
– Jag skulle också kunna jobba på folkhögskola, vuxenskola, konsumentverket – man kan göra lite vad som helst. Det går

Jenny Lind, lärarstudent

Jenny Lind

Läser Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, Hem- och konsumentkunskap, engelska och svenska.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-01-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?