Rose Nguyen - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gillar att bo i riktig studentmiljö

För två och ett halvt år sedan flyttade Rose Nguyen från Kalmar till Göteborg för att plugga. Hon hade tur och fick tag på en studentlägenhet på korridor i Olofshöjd, SGS Studentbostäders största studentområde med 1 400 lägenheter.

Rose läser fristående kurser på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon kombinerar sitt eget program där hon började med företagsekonomi, och snart är klar med sin kandidatexamen, med inriktning nationalekonomi.

Hon kom till Göteborg vårterminen 2011 och den första studentlägenheten var inte alls svår att få för henne.

Bra att vara medlem i kåren

– Som ny student som kommer till Göteborg rekommenderar jag enkelrum i Olofshöjd. Se till att vara medlem i kåren för då får du tre månader kötid extra den första terminen. Jag tror att det räcker med att köa i tre månader då. Andra terminen får du en månad kötid extra om du är kårmedlem.

Området ligger centralt, nära Liseberg och Korsvägen och Rose var väldigt nöjd med boendet, men flyttade därifrån för några veckor sedan eftersom hon ville bo ihop med sin kusin.

I Olofshöjd bodde Rose i ett enkelrum på 19 kvadratmeter och delade köket med tre personer. Hon har blandade erfarenheter om hur det fungerar att dela kök.

– Från början, när jag flyttade in, var det tre studenter som bott där länge. De tog hand om köket och det gick jättebra. Men när de flyttade kom tre nya in som inte höll ordning. Det kändes till slut som om det bara var jag som tog hand om köket.

Hon bodde där i 2,5 år och satt med i Förtroenderådet Olofshöjd, började engagera sig i en internationell studentorganisation och träffade massor av utbytesstudenter.

Gillar Olofshöjd och mötet mellan svenska och internationella studenter

– Väldigt många utbytesstudenter bor i Olofshöjd och eftersom det är ett så stort område finns nästan allting. De har pingisrum, biljard, gym och barbeque-platser. Sedan har de volleybollplan och motionshall för basket och tennis och ett eget kafé – Café Olof. Caféet är en bra mötesplats för alla, både för svenska och internationella studenter. Jag gillar verkligen den miljön.

Även om Rose har haft tur, så vet hon att det inte alltid är så lätt att få bostad för den som kommer och ska studera i Göteborg.

– Som student är det ganska svårt att få lägenhet via Boplats. Det är lång kö. De brukar kolla på inkomster, och som student, när du pluggar väldigt mycket, hinner du kanske inte jobba och inkomsten är lite ostadig. Det kräver ju en viss inkomst för att få hyra en lägenhet. Om man känner en privat hyresvärd och har stadig inkomst är det lättare.

Studenter får lösa boendet på alla möjliga sätt. Rose känner de som bor hos kompisar, eller hemma hos sina föräldrar, vissa har fått lägenhet via någon de känner och bor där tillfälligt.

– Jag känner också studenter som inte hittar lägenhet, ofta internationella studenter.

Ofta bli de antagna i april, men måste vänta tills partneruniversitetet accepterar att de får ta platsen. Men lägenheterna räcker ju inte och vissa får stå på väntelista, då vet de inte om de får boende eller inte. De börjar söka i maj redan.

Många har tillfälliga lägenhetskontrakt

Hon berättar om studenter som skriver tillfälliga kontrakt, andrahandskontrakt på kanske ett år, ibland med förlängning. Eller så blir det bara ett år. Då får de söka igen. Det är mycket svårare för internationella studenter överhuvudtaget för att få en lägenhet här.

– Dock har Göteborgs universitet gått med i en ny bostadsplattform som jag jobbar med nu - Housinganywhere.com. Där kan man lägga ut annonser och leta bostäder.

Hon har ingen uppfattning om det är dyrt att hyra studentrum, eftersom hon inte har någon erfarenhet av annat boende.

– När jag kom hit var det min första lägenhet, så jag kan inte säga om det är dyrt eller inte. Det kostar 3 600 kr i hyra, då ingår det möbler: bord, säng, fåtölj, bokhylla, lampor. Man slipper sova på golvet… Det är helt ok pris för mig, det är ju väldigt centralt. Sedan har man 10-månadershyra, man betalar inte för juni och juli. Internet ingår.

Rose var 19 år när hon flyttade från hemmet i Kalmar till studentlägenhet i Göteborg.

– Hemma lagade jag mat själv och var väldigt självständig, så det var roligt att laga mat och klara mig själv på riktigt. Nu får jag bo i ny stad, lära känna nya människor. Jag har ju mina grannar om något händer mig, om jag behöver hjälp. Men annars måste jag verkligen göra allting själv. Jag tror de flesta som blivit 18 verkligen vill ha något eget, inte vara beroende av föräldrar, vara självständiga.

Rose hoppas på en större lägenhet, gärna i Olofshöjd igen.

– Jag är där en del även om jag inte bor där, och jag känner väldigt många som bor i Olofshöjd. Jag vill jättegärna bo på ett studentområde. Då finns så mycket studenter omkring.

Rose tipsar:

  • Köa och ha kolla på SGS när de släpper lägenheter på sin webbplats. De släpper sista-minuten-lägenheter varje tisdag klockan 18.00. Om du tar ett enkelrum så förlorar du inte din köplats på SGS, men om du tar en två/trea, då förlorar du din plats i kön.
     
  • Se till att vara medlem i kåren för då får du tre månader kötid extra den första terminen. Andra terminen får du en månad kortare kötid om du är kårmedlem.
     
  • Housinganywhere.com, svenska studenter lägger upp annonser där som utbytesstudenter ser. Som Blocket, men bara för studenter. Även privata hyresvärdar lägger upp annonser. Du måste registrera dig för att kunna söka. 
Rose Nguyen

Rose Nguyen

Fristående kurser i

  • Företagsekonomi
  • Nationalekonomi
Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-05-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?