Studentintervju Emil - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bästa valet i mitt liv

"Det här är det bästa valet jag har gjort i hela mitt liv, det är så kul! Jag är en riktig bakteriernörd, och det är så många riktiga djur- och bakterienördar här. Just inom naturvetenskap tror jag det är på det sättet, många har nischat in sig på det ämne de tycker är kul."

Eftersom Göteborgs universitet har ett bra rykte inom kemi sökte Emil Burman hit. Han var förberedd på att det skulle krävas mycket av honom, men kemi och bakterier är hans stora intresse och han tycker att det är jättekul att plugga på universitetet.

– Det här var det jag verkligen ville och jag läser till en dubbelexamen i kemi och molekylärbiologi.

Jämfört med hur det var att plugga på gymnasiet tycker han att den största skillnaden är ambitionsnivån. Han rekommenderar den som har ett stort intresse att gå förbi den kanske lite slappa attityden från gymnasiet och jobba hårt.

– På universitetet läser väldigt många för att de tycker att ämnet är extremt intressant. Det är riktigt kul att kunna sitta och nörda ner sig med kompisar som tycker att samma saker är roligt.

Tuffare än gymnasiet

Det innebär att studierna tar mycket mer av hans tid.

– Jag var inte jätteambitiös på gymnasiet, men lägger du inte ner tiden som krävs på universitetet så klarar du dig inte.

Det är den största tröskeln att komma över. Många är inte vana att lägga ner all tid på att lära sig även de mindre intressanta sakerna, även om de har ett stort intresse för huvudämnet.

Emil går nu sitt fjärde år på universitetet. Att det skulle vara svårt var han definitivt förberedd på, och han påpekar att man inte kan räkna med att lägga fyra timmar om dagen, utan minst dubbelt så mycket för att klara utbildningen, i alla fall när det gäller naturvetenskap.

Naturvetare behövs

Hans plan är att ta en masterexamen i kemi och molekylärbiologi, om han inte skulle få ett bra erbjudande och börjar jobba. – Jag är verkligen en molekylärbiolog rakt igenom. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med det här med antibiotikaresistens i framtiden, där behövs kemister och molekylärbiologer.

 

 

Så funkar studierna

Kurs eller program? Hel- eller deltid?

Gymnasiet vs universitetet

Våra studenter säger ofta att den största skillnaden de upplevde mellan gymnasiet och universitetet är att här behöver du ta mycket mer eget ansvar. Det är ingen annan som påminner dig om inlämningsuppgifter eller att plugga inför tentorna. Samtidigt ger det stor frihet att planera din egen tid.

Läsa och skriva på universitetet

Universitetsvärlden kan kanske kännas främmande till en början, när man förväntas läsa och skriva akademiska texter på svenska och engelska på en högre nivå än gymnasiet. För att underlätta dina studier erbjuder Göteborgs universitet stöd i form av videoklipp, språkhandledning och föreläsningar.

Att läsa och skriva på universitetet.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?