Studentintervju Harald - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

När passionen blir ens yrke

"Det pratas ibland om musik som ett onödigt ämne. Så ser inte jag det. Jag ser vilken stor potential det har, och det går att väva in svenska, matte och engelska i musiken. Jag brinner verkligen för musikämnet, det är en viktig fråga för mig"

Harald Mandorf är inne på sin femte termin på grundlärarprogrammet. Han blir färdig mellanstadielärare i januari 2020, med sitt favoritämne musik som särskild inriktning. Om han inte tar ett studieuppehåll.

Han har länge tyckt att läraryrket varit attraktivt, och eftersom han kan kombinera det med sitt stora musikintresse känns det helt rätt. När han är klar med studierna blir han mellanstadielärare med ämnena svenska, engelska, matte och musik och är den enda i sin klass av 50 studenter som blir musiklärare.

Ingen dag är den andra lik

Utbildningen varvas med mycket praktik. Han har trivts bra med de perioderna, de har fått honom att inse att han har valt rätt yrke.

- På praktiken kommer vi in i en etablerad verksamhet där allt redan är planerat. Det är kanske inte optimalt för att jag ska få känna på min lärarroll, men så är det, det blir att hänga på och forma sig efter de projekt som redan pågår. Det ska bli så kul att få driva allt det här helt själv sedan. Det bästa med att vara lärare är att ingen dag är den andra lik. Det händer saker varenda dag.

Plugga musik är det bästa jag har gjort

Studenter som läser till lärare pluggar en stor del av sin tid i det område som kallas Pedagogen. När de sedan läser sina olika ämnen befinner de sig ofta på andra campus som också ligger i centrala Göteborg. Alla praktiska och estetiska ämnen som lärarstudenterna väljer läser de under en termin.

- Jag läste musik en hösttermin på Artisten. Det är det bästa jag gjort, jag lärde mig så mycket. Vägen till lärare har inte varit spikrak. Harald började på grundlärarprogrammet direkt efter gymnasiet, men hoppade av efter knappt en halv termin eftersom han var skoltrött.

- Det var bra. Jag behövde verkligen den tiden för att få tillbaka motivationen. Jag jobbade i en förskola i tre terminer, och extraknäckte som musikproducent. Sedan började jag om på ruta ett. Då var jag beredd och visste vad som väntade.

Han jobbar mycket vid sidan av, pluggar i veckorna och jobbar på helger. Det blir tufft ibland. Att läraryrket är rätt är han säker på, och han trivs väldigt bra.

- Jag vill verkligen bli färdig lärare.

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-04-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?