Studentintervju Jacqueline - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studentlivet

Jacqueline Léong var taktisk när hon valde var hon ville plugga juridik. Det blev Göteborgs universitet och hon vet nu att hon verkligen vill stanna kvar i Göteborg efter studierna. Hon vill jobba och leva här.

För det första finns juristprogrammet i ett begränsat antal städer. Jacqueline kollade hur programmet var upplagt på olika universitet. Hon var dessutom säker på att hon inte ville bo kvar i Örebro, eller i någon stad som var mindre. Det stod mellan Stockholm och Göteborg och hon hade släkt här, och tyckte att stan hade mer karaktär och personlighet.

– Göteborg är en mycket bättre stad att plugga i än man kanske tror, i och med att man är mitt i stan och det inte är särskilt långt någonstans, säger Jacqueline.

När det var dags att börja den första terminen hade hon panik när det gällde boendet.

– Jag la upp en annons bland kompisar på sociala medier, frågade om det var någon som kände någon, gick med i Facebookgrupper, och fick boende i andra hand.

Då var hon 19 år och hade aldrig varit hemifrån särskilt länge, så allt var nytt – att flytta hemifrån och till en ny stad och börja på universitetet. Efter ett halvår fick hon en studentlägenhet via SGS (Stiftelsen Göteborgs studentbostäder). Hon hade vetat ett år innan att hon ville till Göteborg, och hade ställt sig i kö.

Ny stad – nya kompisar

– Det kändes lite oroligt i början, jag tänkte att jag kommer att bli så ensam.

Men alla som flyttar hit vill ju ha kompisar. Sedan har allt varit över förväntan, jag är väldigt nöjd med mitt val. Jag tycker att studentlivet i Göteborg är bättre än sitt rykte. För den som vill så finns det sjukt mycket att göra.

Hon säger att nästan all hennes vakna tid är i skolan, för att hon pluggar eller har något engagemang på något sätt. Hon är kåraktiv och är engagerad i spexet, har startat en fotoförening, är projektledare i arbetsmarknadsmässan och har suttit i styrelsen för programföreningen Juridiska Föreningen. Hon har jobbat för ett av kårföretagen, har varit kårjurist och gett gratis juridiska råd.

– Jag har ett annat liv också, går ut och äter gott med kompisar och jag älskar att gå på teater. Sen får vi inte glömma att det händer ju extremt mycket roligt här i stan på sommaren.

Bygger nätverk

– Jag vet att jag verkligen vill stanna kvar här och jobba, som skattejurist kanske.

Man kan bygga nätverk medan man pluggar och många studenter stannar. Jag kommer att känna folk i min bransch från min tid som student, som också stannat kvar här i Göteborg, så det finns fantastiska möjligheter.
 

Bostäder

Läs mer om hur du skaffar bostad

Ta dig runt

I Göteborg kan du lätt ta dig mellan föreläsningssalen, träningen och favorithänget. Hyrcyklar finns på 50 ställen och vi har många cykelvägar. Om du inte är sportigt lagd finns spårvagn eller buss.

Ställa sig i kö

I Göteborg är det ganska svårt att hitta bostad snabbt, särskilt i de centrala delarna. Så börja leta i tid. Du kan sätta upp dig i kö till studentlägenheter från det året du fyller 17 år. För att köa behöver du inte vara antagen till studier, däremot kan du inte få en lägenhet innan du är antagen. Det finns naturligtvis också vanliga lägenheter och privata rum att hyra men även här gäller det att börja leta i tid.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?