Oavsett funktionsvariation ska du ha likvärdiga möjligheter att studera på universitetet. Som student finns det därför extra hjälp att få om du har en funktionsnedsättning. Det finns också anpassade högskoleprov och vid antagning kan du få förtur av särskilda skäl.
Det finns särskilt pedagogiskt stöd för dig som har en funktionsnedsättning, exempelvis ADHD, nedsatt hörsel, dyslexi eller psykisk ohälsa. Stödet utformas alltid individuellt utifrån dina behov. Exempel på stöd är programvaror, anteckningsstöd eller anpassade examinationer.
Särskilt pedagogiskt stöd i Studentportalen
Vill du ta reda på mer om den utbildning du är intresserad av kan du kontakta studievägledaren där du vill studera. En studievägledare kan ge dig mer information om hur kursen eller programmet är upplagt och hur olika moment kan anpassas till de behov du har. Du kan också få en bild av hur ett framtida yrkesliv inom området kan se ut.
Studievägledning på Göteborgs universitet
En funktionsnedsättning kan medföra begränsningar. Det kan gälla val av studieort eller förutsättningar att konkurrera om utbildningsplatser på lika villkor med andra sökande. Då finns det möjlighet att ansöka om förtur med hänsyn till särskilda skäl.
Anmälan till utbildningen måste göras på vanligt sätt, men en ansökan om förtur skickas dessutom direkt till Göteborgs universitet.
Ett resultat på högskoleprovet kan förbättra dina chanser att komma in på den utbildning du vill söka. Det finns särskilda högskoleprov för personer med dyslexi eller synskada.
På Göteborgs universitet finns samordnare för särskilt pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning. Du ansöker om särskilt pedagogiskt stöd genom att logga in i systemet Nais och fyller i det webbaserade ansökningsformuläret. När din ansökan är mottagen kommer en samordnare att kontakta dig och boka ett möte. Under mötet hjälper vi dig att komma fram till vilket stöd som passar dig.
Ansöka om och bli beviljad särskilt pedagogiskt stöd i Studentportalen
Om du behöver utbildningstolkning eller assistans är det särskilt viktigt att du ansöker om särskilt pedagogiskt stöd i god tid så att tolkning eller en ledsagare finns på plats när undervisningen startar.
Har du frågor eller vill prata om särskilt pedagogiskt stöd, är du välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post.
Anna Jälknäs
Samordnare för studenter med funktionsnedsättning
031-786 3109
Emma Arvidsson
Samordnare för studenter med dyslexi
031-786 5133
Ingvor Berndt
Samordnare för studenter med funktionsnedsättning
031-786 1323
Sofia Nygren
Samordnare för studenter med funktionsnedsättning
031-786 6604
Besöksadress:
Rosenlundsgatan 4, vån 3
Postadress:
Göteborgs universitet
Utbildningsenheten
Box 100, 403 30 Göteborg
För studenter med funktionsnedsättning.
Universitetet arbetar aktivt med likabehandling och jämställdhet. Det finns stöd att få om du blir orättvist behandlad.