Andreas läste biologi i Grenoble - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andreas läste biologi i Grenoble

Med tanke på att Andreas huvudämne är marinbiologi, kan det tyckas underligt att han åkte till franska alpernas huvudstad. Men Andreas hade redan en koppling till studentstaden med 160 000 invånare.

– Efter gymnasiet åkte jag till Annecy, en liten stad nära Grenoble för att plugga franska i tre månader och det var en väldigt positiv upplevelse.

Chansen att få studera i Frankrike och utveckla sitt tredje språk inom ramen för sin utbildning kändes oerhört lockande. Sökprocessen var snabbt avklarad och snart stod det klart att Andreas skulle studera allmän biologi på Université Joseph Fourier i Grenoble. Kurserna i biologi kunde han tillgodoräkna sig i sin utbildning.

Boende à la speed dating

Lägenheten som Andreas sökte hemifrån, visade sig vara en riktig besvikelse. Men att hitta nytt, bra boende var lättare än han trott.

– På campus sitter det en massa lappar på anslagstavlorna om rum. Och jag gick på något som kallades ”accommodation speed dating” som anordnades på en bar i stan.

Boende löste sig och Andreas fick en fransk rumskompis, precis som han önskat från början.

– Glöm inte det generösa franska bostadsbidraget som alla som studerar i Frankrike kan söka, tipsar Andreas.

Fransk fritid

På universitetet fanns många studentföreningar, och flertalet inriktade sig på olika sporter. Så även om skolan tog mycket tid i början, hann Andreas ändå med en av sina favoritsysselsättningar: skidåkning.

– Skidåkningsföreningen jag gick med i gav riktigt bra rabatter på liftkort och de eftermiddagar det inte var lektioner stack man ut i backen.

Sedan fanns också föreningar som endast riktade sig till de utbytesstudenter som studerade i Grenoble. Genom dessa anordnades till exempel resor, middagar och fester.

Tveka inte

Det viktigaste rådet Andreas kan ge är att man inte ska tveka.

– Jag tror det är omöjligt att du ångrar dig. Du har verkligen inget att förlora. Det är värt allt. Det jobbiga liksom bleknar, men de underbara människorna och fantastiska upplevelserna finns alltid kvar.

Mer information om utbytesstudier

Bli inspirerad - läs broschyren om studier och praktik utomlands!

Biologi och skidåkning i Grenoble

Andreas läste allmän biologi på Université Joseph Fourier i Grenoble.

Även om studierna tog mycket tid hann han ändå med en av sina favoritsysselsättningar: skidåkning.

Sidansvarig: International Centre|Sidan uppdaterades: 2015-07-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?