Desirée läste japanska i Tokyo - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mitt liv i Japan

Jag heter Desirée Elveljung och är en 22-årig utbytesstudent från Göteborgs universitet som i skrivande stund bor i Tokyo, Japan.

I början av 2018 ansökte jag om att studera utomlands som en del av min utbildning. Själva ansökan var en hektisk process, men resultatet var värt det; jag var lycklig och lättad över att bli antagen till International Christian University (ICU), som ligger fyrtio minuter väster om centrala Tokyo.
Hemma i Sverige är jag i full fart med att studera japanska och engelska. Samtidigt som jag ansökte till utbytet skrev jag färdigt min kandidatuppsats i engelsk lingvistik.

Universitet som fokuserar på globalisering

Det här året utomlands är en del av min utbildning i japanska, och mitt värduniversitet var ett perfekt val för det. ICU är ett universitet som fokuserar på globalisering; de erbjuder omfattande kurser för både japanska och engelskspråkiga studenter. Eftersom deras utbildning i japanska matchar den på Göteborgs universitet känner jag mig trygg i att jag får ut det mesta av min examen i japanska här i Japan.

Utmaning

Naturligtvis finns det många andra orsaker till att jag valde att göra ett utbyte. Framför allt ville jag utmana mig själv. Jag hade hört från andra utbytesstudenter att det skulle bli en givande upplevelse. Jag har rest ensam tidigare och visste att jag skulle tvingas fatta egna beslut, vara oberoende, göra misstag och troligen känna mig deprimerad och rädd ibland, men jag var redo för allt det. Det är ändå Japan – ett land som jag har varit intresserad av sedan tioårsåldern. Först var det anime, sen japansk musik, sen japansk historia… Och så slutligen språket. Jag har drömt om att lära mig japanska sen barndomen och har längtat många år efter det här utbytet, så 2018 bestämde jag att det var dags.

Varje dag känns som ett nytt äventyr

När jag ansökte fanns det många universitet i Japan att välja mellan, men bland Osaka, Okinawa och Tokyo var Tokyo alltid mitt förstahandsval. Jag ville till en stad som erbjöd en helt ny miljö och olika sorters äventyr. Jag ville också att det skulle finnas en storstads bekvämligheter, till exempel möjligheten att kunna flyga hem eller någon annanstans så lätt som möjligt.

Som väntat var det ett bra val; Tokyo är en imponerande stad som drastiskt förändrar sig beroende på var du befinner dig. I Shibuya får du ett område med högt tempo, neonskyltar och reklam överallt, medan Asakusa är ett område där du får känna av Tokyos historia. Varje dag känns som en ny erfarenhet – även om det bara är ännu en partykväll med dina vänner.

Shibuya Halloween Party

Mina vänner har varit den bästa delen av utbytet. När vi berättar för varandra om våra liv före Japan är vi överens om hur vanligt och oförändrat livet kan vara hemma, och hur rädda vi var för att prova på nya saker. Vi är olika personer från olika delar av världen, men under det här året har vi växt tillsammans. Och vi har haft några galna upplevelser ihop. På Halloween åkte vi till det kända Shibuya Halloween Party där folk klär ut sig och strövar omkring på Shibuyas gator. Det var så trångt att vi knappt kunde röra oss, och det var en av mina mest minnesvärda kvällar ute.

Boendet

Något som kan vara utmanande är boendesituationen. Jag har en egen lägenhet hemma, och att flytta från den till en byggnad fylld med sextio personer har varit en upplevelse i sig. Att behöva dela utrymme och träffa folk precis utanför dörren skiljer sig rätt mycket från att ha ett stilla lägenhetsliv. Ibland vill man ha total tystnad och ibland vill man ha saker på sitt eget sätt. Att bo i studentboende lär dig den hårda vägen att det inte alltid går att få det så. Men att bo så här är också en av de största delarna av mitt utbyte. Att ha vänner precis nedanför trappan, ta del av festligheter i korridoren och att vara del av en gemenskap har gjort min vistelse så mycket mer värdefull. I mitt studentboende – Global House – blandas japaner med utbytesstudenter så att det alltid ska finnas möjlighet att öva japanska.

Naturen

En annan fantastisk upplevelse har varit att upptäcka den japanska naturen. I november besteg jag Mount Takao (599m) med två vänner från ICU. Det är lätt att ta sig från Tokyo och ICU Campus till Mount Takao. Utsikten var fantastisk tack vare alla höstfärger och från toppen kunde vi se Mount Fuji. Det finns få berg som är så imponerande och vackra som Fuji. Utsikten fick mig att äntligen inse att jag faktiskt befinner mig i Japan.

Kulturella skillander

Jag har lärt mig en del om kulturella skillnader mellan Sverige och Japan. Korrekt sopsortering är viktigt, att prata i telefon på kommunala transportmedel är ett inte okej, och ibland pratar toaletterna med dig. Ibland blir du välkomnad av en robot när du ska gå på restaurang. Att veta hur man bugar och säger ”sumimasen” (som betyder ”ursäkta”) är viktig kunskap. Som bosatt i landet har jag haft möjligheten att uppleva många olika sidor av den japanska kulturen, både bra och dåliga. Jag uppskattar alla dessa upplevelser, eftersom utbytesmöjligheten har gett mig möjligheten att förstå Japan och Tokyo på ett närmare och mer realistiskt sätt, jämfört med genom en vecko-upplevelse.

Bara åk!

Jag vet att många studenter säger samma sak och att det blir tjatigt, men om du funderar på att åka på utbyte – åk! Du kommer inte ångra det. Jag förstår nu vad de menade när de sade det. Min upplevelse hittills har varit bättre än jag kunde önskat. Naturligtvis har det inte varit perfekt hela vägen igenom, men det är en oförglömlig upplevelse, fylld med minnen som kommer ligga nära om hjärtat.

Genom det här utbytet har jag utvecklats som person, fått vänner från olika delar av världen, förstärkt mina kunskaper i japanska, till och med funnit kärleken. Jag tror att det särskilt för språkstudenter är en givande upplevelse. Inget är bättre än att befinna sig i landet och tvingas tala och lyssna.

Om du funderar på Japan ska du vara medveten om att det är land som skiljer sig från ditt eget. Var också medveten om att det är viktigt att följa reglerna här – respektfullhet är nyckeln till detta land. Med det sagt – japanerna bits inte. De är öppna och välkomna om du vill prata eller behöver hjälp. Om inte annat, besök landet för den fantastiska maten.

Bara åk, du kommer inte ångra det!

Desirée Elveljung

Sidansvarig: International Centre|Sidan uppdaterades: 2019-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?