David åkte på Erasmuspraktik i Bryssel - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

David åkte på Erasmuspraktik i Bryssel

David Karlsson praktiserade vid European Institute of Asian Studies (EIAS) i Belgien under tre månader.

David har tidigare varit utbytesstudent i Kina och han praktiserade efter nedanstående intervju även på Department for Human Rights and Business vid Danish Institute for Human Rights i Köpenhamn.

Vad läser du vid Göteborgs universitet?

– Master Programme in Global Studies. Jag har sedan tidigare en kandidatexamen i Freds- och utvecklingsstudier från Göteborgs universitet.

Har du varit på någon form av utbyte tidigare under din studieperiod?

– Ja, jag tillbringade vårterminen 2010 i Shanghai där jag läste Chinese Politics and Diplomacy vid Fudan University. Även om jag är väldigt intresserad av Kina var det nog faktiskt mest en slump att jag hamnade just där. Efter fyra års studier i Sverige hade jag nått en punkt där jag ville ha ett miljöombyte och uppleva något nytt och började undersöka vad jag hade för alternativ. Det visade sig att Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet hade ett utbytesavtal med motsvarande fakultet vid Fudan University och jag bestämde mig direkt för att ansöka.

– Att studera i Kina var spännande och en smula omvälvande. Förutom att lära känna landet och kulturen var det väldigt intressant att lära sig mer om den kinesiska världsbilden, inte minst hur man själva ser på landets utveckling och dess växande roll på den internationella arenan.

– Tiden i Kina var väldigt utvecklande och gav mig definitivt mersmak både på landet och regionen i sig, men också på att verka och bo utomlands.

Vad fick dig att söka Erasmuspraktik?

– Att göra praktik utomlands var ett ganska självklart val för mig eftersom det är en ypperlig möjlighet att få internationell arbetslivserfarenhet. Oavsett om du vill arbeta i Sverige eller utlandet är all internationell erfarenhet en väldigt värdefull merit, tror jag. Man tar sig utanför trygghetszonen litegrann. Att jag dessutom kunde få ett ekonomiskt bidrag genom Erasmuspraktik gjorde valet ännu lättare.

Hur fungerade det med stipendiet och de praktiska förberedelserna inför själva utbytet?

– Det största problemet inledningsvis var att överhuvudtaget hitta en lämplig praktikplats och sedan bli antagen. Det ställer krav på dig att fundera på vad du verkligen vill med ditt arbetsliv och hur praktiken passar in i mina studier. Det fick jag även motivera när jag sökte stipendiet, vilket jag tycker är bra.

– I övrigt hade jag inga praktiska problem med stipendiet. Min handledare på praktikplatsen var väldigt snäll och fyllde alla dokument så fort jag bad om det.

– En annan praktisk detalj var så klart att hitta boende i Bryssel. Detta var jag tvungen att sköta helt på egen hand, men tack vare kontakter och en gnutta tur löste det sig rätt smidigt. Det var en student från samma program som jag, men en årskull tidigare, som praktiserade i Bryssel föregående praktik som hjälpte mig.

Bryssel är en stad både med mycket svenskar och med hög omsättning på in- och utflyttande folk, så att finna bostad där är förmodligen enklare än i många andra europeiska huvudstäder.

Vad fick dig att välja just European Institute for Asian Studies för praktiken?

– Eftersom jag fortfarande befann mig i Kina när det blev dags att söka praktik, var jag väldigt sugen på att bygga vidare på mina erfarenheter därifrån. Därför sökte jag efter en praktik där jag skulle kunna fokusera på Asien, samtidigt som jag ville ha möjligheten att arbeta inom ett så brett arbetsfält som möjligt. EIAS var helt perfekt i det avseendet eftersom de täcker alla frågor som ryms inom EU:s relationer med Asien och gav mig möjlighet att styra mitt arbete själv ganska mycket.

Vilka var dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

– En viktig del i EIAS arbete är att anordna konferenser och seminarier, så det en ganska stor del av min tid gick till att arbeta med det.

– Jag hade verkligen en stor glädje av det, framför allt eftersom det gav ovärderliga tillfällen att knyta kontakter. Jag bedrev också en hel del egen forskning inom ett projekt vid EIAS som vill främja rättvis och etisk  handel mellan EU och Asien.

– En annan viktig uppgift var att skriva artiklar och rapporter för det månatliga nyhetsbrevet. Dessutom medverkade jag i massor av externa seminarier och konferenser runtom i Bryssel för EIAS räkning.

Var utbytet givande och uppfylldes förväntningarna?

– Jag skulle absolut säga att praktiken var givande och utvecklande. Det är väldigt spännande att vistas i den miljö som Bryssel erbjuder med EU-institutioner, ambassader och NGO:s, non-governmental organisations.

– Jag förväntade mig faktiskt inte så mycket på förhand, men även om jag faktiskt hade haft förväntningar tror jag nog att de hade överträffats.

– En mina uppgifter som praktikant var att själv organisera en konferens för EIAS. Jag fick själv välja tema och bjuda in deltagare. Eftersom temat på konferensen låg väldigt nära det jag hade forskat om under min praktik, ville chefen att jag personligen skulle vara en av talarna, både för att presentera min forskning och profilera EIAS som ett ledande institut i Bryssel inom konferensens temaområde.

– Även om det kändes lite skrämmande att tala inför personer från EU- institutioner, ambassader och NGO:s kunde jag bara inte tacka nej till en sådan möjlighet. Som en av två talare höll jag därför en presentation på min absolut sista dag i Bryssel. Det hade jag verkligen inte kunnat föreställa mig på förhand!

Vilka är för- och nackdelarna med att praktisera eller arbeta i Belgien jämfört med hemma i Sverige?

– Det är väl egentligen inga stora skillnader på att bo i Belgien jämfört med Sverige. Men det finns inget i Sverige som liknar det arbetsklimat som Bryssel erbjuder. Det är en väldigt interaktiv stad där människor från alla samhällsfack möts varje dag i alla de seminarier och konferenser som sker.

Vad gjorde du på din lediga tid?

– Eftersom jag delade boende med åtta andra internationella studenter umgicks jag en del med dem på kvällarna. Alla mina bostadskompisar gjorde även de praktik på olika håll i Bryssel, så det var trevligt att kunna prata med dem och byta lite erfarenheter.

– Bryssel som stad har härlig bar- och cafékultur, så det hände också att man gick ut för att ta en öl eller kaffe med kollegorna. Alla på arbetsplatsen kom väldigt bra överens, så vi träffades en hel del utanför jobbet för att gå på bio eller andra aktiviteter.

– På helgerna umgicks jag en hel del med kompisar som jag lärde känna under konferenser. De flesta av dem hade växt upp i Bryssel, vilket var extra bra för mig eftersom de kunde visa mig sidor av Bryssel som jag kanske inte hade sett annars.

Har du haft någon användning av de erfarenheter som praktiken gett dig?

– Absolut! Först och främst så hjälpte praktiken mig att hitta något som jag verkligen brinner för och gav mig ett bra tillfälle att ta ett första steg in i arbetslivet inom det området. Faktum är att jag fick sådan mersmak att jag sökte och blev antagen till en ny praktik efter EIAS, på Department for Human Rights and Business vid Danish Institute for Human Rights i Köpenhamn. Jag är ganska säker på att jag aldrig hade kommit in där utan erfarenheten från Bryssel.

– Att jag dessutom fick chansen att tala på en konferens med ett tema som låg inom mitt intresseområde gav mig en hel del självförtroende och jag känner mig numera mycket mer bekväm i sådana lite pressade situationer.

– Jag blev också betydligt bättre på att nätverka och göra research till exempel.

På vilket sätt tror du att dina erfarenheter kommer att spela en viktig roll?

– Jag tror helt klart att erfarenheten kommer vara en trygghet i framtida arbetsroller, eftersom jag redan varit i många av de situationer som jag kan tänkas hamna i. På ett rent praktisk plan kommer jag ha nytta av mina nya researchegenskaper, att bearbeta mycket information på kort tid, professionalitet i allmänhet etc.

– Jag tror också att jag byggt upp ett kontaktnätverk som kan hjälpa mig mycket i framtiden, inte minst i jobbansökningar.

Vad har du personligen fått ut av utbytet?

– Väldigt mycket. Jag tror att jag allt eftersom tiden gick vågade ta för mig mer, blev mer öppen och framåt. Jag förbättrade min engelska. Eftersom det var mycket självständigt arbete förbättrade jag också min disciplin och organisationsförmåga. Allra viktigast var dock att jag lärde mig ta mer egna initiativ och vara drivande, något som jag varit ganska dålig på tidigare, särskilt när jag hamnar i nya miljöer.

Är det någonting särskilt som du önskar hade fungerat annorlunda?

– Jag hade en del problem i början med att jag inte fick några fasta direktiv att arbeta efter. Jag hade nog uppskattat lite mer styrning för att komma igång. Istället kändes det som jag irrade omkring ganska planlöst i början, innan jag bestämde mig för vad jag ville forska om. Jag tyckte också att det var lite jobbigt att inte få någon direkt feedback på arbetet jag gjorde.

Har du några tips att ge till framtida praktikanter?

– Jag har aldrig träffat någon som varit på ett utbyte som inte rekommenderar det. Det är helt enkelt så otroligt givande, inte minst på ett personligt plan.

– Om du beslutar dig för att åka, så är mitt främsta tips att våga ta egna initiativ. Ta tillvara på det faktum att du kommer dit som ny och oerfaren och ser saker och ting med nya ögon.

Mer information om Erasmuspraktik

Bli inspirerad - läs broschyren om studier och praktik utomlands!

Erasmuspraktikant i Bryssel

David praktiserade på European Institute of Asian Studies i Bryssel.

- Jag tror helt klart att min praktikerfarenhet kommer vara en trygghet i framtida arbetsroller, eftersom jag redan varit i många av de situationer som jag kan tänkas hamna i.

Sidansvarig: International Centre|Sidan uppdaterades: 2016-06-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?