Linus tog juridikkurser i Milano - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida

Juridik i Milano

Ciao! Jag heter Linus Gunnarsson, jag är 24 år och gör mitt utbyte vid Università Bocconi i Milano.

Här tar jag tre juridikkurser och två kurser i management. Juridikkurserna är Intellectual Property Law, Information Technology Law och International Comparative Taxation Law. Alla kurser är väldigt roliga, och det är hög kvalitet på föreläsningarna. Managementkurserna heter Fundamentals of Organization och Sports and Business Management.

Som juriststudent vid Göteborgs universitet har man möjlighet att kurser på max 15 poäng som inte är relaterade till ämnet. Jag tänkte att det skulle vara roligt att ta kurser inom Management, och dessutom smart inför framtiden. Dessutom älskar jag idrott, så kursen Sports and Business är fantastisk.

Varför Milano?

Jag tror frågan besvarar sig själv. Har du varit i Milano? Det är bästa stället på jorden. Att ta en cappuccino och cornetto till frukost, strosa omkring i solen, ta en aperitivo varje kväll – det blir inte bättre. Och Milano ligger nära många häftiga ställen. Jag har varit Genua, Como och Venedig, ska åka till Florence och Pisa om några veckor och planerar också att besöka Verona, Bergamo och Bologna. Dessutom tänker jag att åka till Portofino och Medelhavet innan examensperioden börjar. Och sist men inte minst – skolan är riktigt bra.

Har du upplevt några kulturella svårigheter?

Ja, massor. Jag menar, jag älskar att ta en kaffe ”to go”, men här är det ett brott. Fast jag gör det ändå. Man ska dricka sitt kaffe i en kaffebar, där man blir serverad.

En annan sak är att folk pratar så mycket och är så sociala. De säger inte bara hej. De berättar sitt livs historia.

Och så äter de så mycket. Antipasti, förrrätt, huvudrätt och dessert. Jag klarar aldrig längre än till förrätten. Och att beställa vatten till maten är ofta dyrare eller kostar lika mycket som att beställa annan dryck. Det tog lite tid för mig att inse att man äter middag klockan 22. Att gå ut är riktigt billigt, och Italienarna går ut varje dag i veckan. Klubbarna är öppna sent och entrén kostar 10 euro, men då ingår en eller två drinkar i priset.

Vad skulle du vilja säga till andra studenter som funderar på att göra utbyte?

Gör det! Göteborg och universitetsbiblioteket är kul, men det är inte lika kul som att tillbringa fem månader i Milano. Dessutom får du möjlighet att träffa så många nya människor från olika delar av världen, vilket är väldigt roligt. En sak till - ta de språkkurser du erbjuds. De är riktigt bra och gör utbytet så mycket roligare. Italienska är verkligen vackert.

Do’s Dont’s
Pussa alla du möter på kinden Coffee to go
Aperitivo Middag ensam
Espresso Americano